Úbeda och Baeza

E 5, A 4, (norr: avfart 268 La Carolina; söder: avfart 292 Bailén / 68 km/

(Om du är på väg söderut mot Granada-Málaga kör du mot Jaén från Baeza och omvägen blir då endast 37 km)

 

Mitt i ett böljande landskap av ändlösa rader av silvergröna olivträd, pedantiskt utplanterade i ett geometriskt mönster, ligger de två tvillingstäderna Baeza och Úbeda. Detta är det distrikt i världen, där det produceras mest oliver och olivolja med en lång tradition.

 

Redan under romartiden tillverkade man olivolja i dessa trakter. En bra plats att lära mer om denna gyllene vätska är att besöka olivoljemuseet i Hacienda de la Laguna som ligger i Puente del Obispo mellan Baeza och Jaén.

 

Gemensam utvecklingshistoria

De båda städerna Úbeda och Baeza ligger bara 9 km från varandra och har mycket gemensamt. Baeza kallades Beatia av romarna och var en framstående västgotisk stad för att senare bli huvudstad i ett arabiskt kungadöme. Úbeda tas upp i rullorna först under den arabiska eran och kallades då Obdah. Det var en mycket viktig stad på den tiden och den nämns i muslimernas historia om religionskrigen. Båda städerna hade både kristna och moriska invånare fram till dess att Fernando III företog en slutgiltig erövring av området år 1227. Efter detta förde de två städerna en orolig existens i nästan tre århundraden på gränsen mellan de kristna i norr och Granadas moriska kungadöme.

 

Renässansen dominerar stadsbilden

När sedan morerna slutgiltigt besegrades i slutet av 1400-talet och man upplevde en boom inom jordbruket och i textilindustrin, kunde de båda städerna få njuta av en lång period av framgång och fred. På 1500-talet, när renässansstilen stod på sin höjdpunkt, tävlade de båda städernas aristokrater om att bygga sig de vackraste palatsen och att låta uppföra en och annan kyrka eller ett kloster för att få en plats i himlen. Här har vi också svaret på varför dessa båda städer, mitt i det lantliga Andalusien, ligger och ruvar på en så stor mängd byggnadsverk i renässansstil.

 

Monumental enhet i Úbeda

Inte mindre än 500 byggnader är listade som byggnadsminnesmärken i Úbeda. Så ge dig ut på en liten tur och upptäck vad som finns att se, gärna på kvällen, då husen är upplysta och du kan få en känsla av att ha förts tillbaka fyra århundraden i tiden. Plaza de Vázques de Molina och dess närmaste omkrets är det viktigaste monumentala området. Här trängs en intressant samling renässanspalats m.fl. byggnader - nästan alla arkitekten Andrés de Vandelviras verk - på en liten yta. Bland dessa kan nämnas Palacio del Condestable Dávalos, idag ett Paradorhotell, med en vacker innergård samt Palacio de las Cadenas, där numera rådhuset är inrymt. Även Hospital de Santiago, ett sjukhus från 1500-talet, är en mycket sevärd renässansbyggnad. Två vackra kyrkor från 1200- resp. 1500-talet pryder också platsen. Om det är dags för en övernattning, varför inte bo lite ståndsmässigt i denna palatsernas stad? Här har du två alternativ: Paradoren förstås, men du kan även bo i Palacio de la Rambla på Plaza del Marqués.

 

Favoriten Baeza

Om du frågar mig vilken av de två städerna jag föredrar, får det allt bli Baeza. Det är den mindre staden, där de monumentala kvarteren har en mer genuint levande karaktär. Här finns Plaza del Pópulo med turistkontoret inrymt i ett gammalt fint palats. Snett mittemot ligger det gamla slakthuset från 1500-talet, inhyst i en vacker renässansbyggnad, trots det triviala ändamålet. Mitt på torget står en dekorativ fontän, Fuente de los Leones, med en urgammal iberisk-romersk staty föreställande Imilce, Hannibals hustru. Huvudet är dock restaurerat eftersom originalet höggs av under inbördeskriget av en uppretad folkmassa som trodde statyn föreställde jungfru Maria.

 

Andra sevärda byggnader är la Antigua Universidad, en renässans- och barockbyggnad, som från 1542 till 1825 var säte för ett av Spaniens första universitet och Palacio de Jabalquinto ett ståtligt gotiskt palats med en rikt utsmyckad fasad. Runt hörnan ligger Plaza Santa Maria med en fontän i form av en liten triumfbåge och här står också den imponerande gotiska katedralen som uppfördes på order av Ferdinand III på platsen för en arabisk moské. År 1567 blev den dock föremål för en omfattande ombyggnad genomförd av arkitekten Vandelvira.

 

Hänförande utsikt

Härifrån kan du trassla dig ut ur de gamla kvarteren och leta rätt på Paseo de las Murallas och beundra den fantastiska utsikten över Guadalquivirdalen med idel olivträd i milsvida rader och storslagna bergskedjor som effektfull bakgrund. Denna anblick ger verkligen insikt i varifrån pengarna till byggandet av alla storslagna palats emanerar. Även idag är olivodling en lönsam affär bl.a. på grund av de generösa Eu-bidragen, vilket har bidragit till att värdet på mark har mångdubblats under det senaste decenniet. Nu blomstrar även turismen och bidrar till välfärden och Úbeda och Baeza har väl tagit vara på sina skatter. Nya hotell och restauranger bidrar till trevnaden och de gamla byggnaderna har fått sig ett rejält ansiktslyft.

 

Palacio de Jabalquintos rikt utsirade, gotiska fasad, Baeza

 

Bland slingrande gränder i Baeza

 

Iglesia de San Pablo i Úbeda

Paradoren i Úbeda i ärevördigt palats

 

Olivlundar så långt ögat når