DRAGØR

 

E 20, 8 km s, avfart 18

 

Så har vi då bara kommit över Öresundsbron och genast välkomnar det ”lille, smukke Dragör” med sitt danska gemyt och sina trånga kullerstensgator.

 

Byn karaktäriseras av små, låga hus med färggranna stockrosor som dekorativt smyckar portingångarna. Man anar en holländsk influens i arkitekturen och mycket riktigt, år 1521 befolkades stora delar av ön Amager av trädgårdsodlare från Holland. De odlade upp ön och satte sin prägel på den med sina egna seder och bruk, vilket åskådliggörs i Amagermuseet i grannbyn Stora Magleby. Här kan man också få uppleva hur det var att leva och arbeta på en dansk lantgård i början av 1900-talet. Även andra folk kom till Dragör, bl.a. skåningar som inte ville vara svenskar längre efter det att Sverige övertagit Skåne år 1658.

 

Småstadsidyll

Det förra sekelskiftets Dragör finns i stor utsträckning kvar och det är ett rent nöje att vandra mellan de gulkalkade husen och kika in i de små trädgårdarna bakom de blomsterprydda planken. Här tycks allt gå sin gilla gång och här råder ett rofyllt lugn som bara störs av turisters glada tillrop. ”Oh, så gulligt, titta på det här söta, lilla huset, här skulle jag vilja bo!” Och det kanske inte skulle vara så dumt med ett litet hus med trädgård och ett utkikstorn på taket med utsikt över havet så nära Köpenhamn.

 

Lönande sillfiske

Tänk dig tillbaka till medeltiden då sillfisket och sjöfarten spelade en huvudroll i Öresund. Runt Dragörs hamn kunde det då ligga upp till 7000 båtar och kommersen florerade på gator och torg. Gammel Kro lockade då som nu med god mat på sitt strategiska läge vid hamnen, i beckhuset kokades tjära och i hamnsmedjan dånade slagen över nejden. Fiskare och lotsfolk arbetade i hamnen, medan sjömansänkorna och de gamla skepparna kunde följa händelsernas gång från sina ”kikkenborge”, de små utkikstornen på taken. Idag befolkar turisterna hamnen och strosar runt i gränderna eller promenerar på den fina strandpromenaden med utsikt över Öresundsbron. Skyltfönstren längs Kongevejen lockar med ”tilbud” för den som vill fylla resväskan med souvenirer. Krogar och värdshus, med anor från förr, håller fortfarande sina dörrar öppna för hugade gäster med sill i alla dess former på menyn förstås.

 

Den nya tiden har hunnit ikapp det mesta och Dragörs läge mellan Kastrups flygplats och den nya Öresundsbron borde kunna verka störande på idyllen. Men båda ligger för långt ifrån för att förstöra nattsömnen. En övernattning här är alltså ett bra val.

 

 

På strövtur i Dragörs gamle by

 

I Dragör kan du övernatta på Fortet och äta gott på restaurang Flakfortet ute i vattnet

 

Grönt torn på taket med utsikt åt alla håll

Liv och rörelse och välbesökta uteserveringar nere vid hamnen