HANNOVERSCH MÜNDEN

E 45, A7, 8 km ö. avfart 76 Hann. Münden-Staufenberg (norr: avf. 75 Hann. Münden-Hedemünden; söder: avf. 76 /9/

 

Inte mindre än 700 fina korsvirkeshus från sex århundraden radar upp sig i denna vackert belägna stad. Den ligger inbäddad av sköna, gröna skogar på en udde inkilad mellan tre floder, Werra, Fulda och Weser.

 

Det är detta strategiska läge, som är förklaringen till det stora utbudet av vackra hus. Särskilt längs huvudgatan, Lange Strasse, blickar den ena fasaden finare än den andra ner på besökaren. Invånarna i staden ville överträffa varandra i fantasifulla utsmyckningar och visa hur rika de var. År 1247 fick Münden en s.k. ”Stapelrecht”, som innebar att alla ankommande båtar måste lasta ur sin last här och bjuda ut sina varor till förmånliga priser under tre dagar. Dessutom måste varorna sedan vidarebefordras med Mündens egna båtar. På detta sätt skapades stora förmögenheter i staden.

 

Inte bara korsvirke

Münden är en gammal stad och utgrävningar har visat att det fanns ett stort samhälle här redan på Karl den Stores tid. Här låg en borg och staden var omgiven av murar med portar och torn. Idag finns bara några torn och murrester kvar och en 1200-talsbro som leder över floden Werra. Borgen har byggts om och till efter flera bränder och dagens slott som reser sig över Werra är en imponerande renässansbyggnad, som nu inrymmer ett historiskt museum. Här visas vacker fajans från 1700- och 1800-talen, då man hade en berömd fajansfabrikation här. Vid Marktplatz står St. Blasius-kyrkan, byggd mellan 1200- och 1500-talen och mitt emot ligger det ståtliga rådhuset med Weserrenässansfasad. Ta en extra titt på klockspelet på ena gaveln, som påminner om 1700-talskvackaren Dr Eisenbart, som kunde få ”de blinda att gå och de lama att se”. Denne man har blivit en symbol för staden och dyker upp både här och där. På sommaren spelar man upp hans vedermödor som missförstådd läkare på torget. Många trevliga restauranger, inhysta i historiska byggnader, passerar man på en promenad i staden. Det är bara att välja. Hotell finns det också flera men redan klockan sex på morgonen ringer kyrkklockorna, så om det blir en sen kväll på någon av de många ”Kneipen”, som ligger utspridda här och var, kanske det är bäst att kolla läget först.

 

Härliga vyer från Tillyskansen

För att verkligen kunna uppskatta stadens vackra läge och den harmoniska stadsbilden med dess röda tak, bör man ta sig en tur över floden Fulda och bege sig upp till Tillyskansen. Det är ett högt torn, uppkallat efter den berömde härföraren Tilly, som under 30-åriga kriget ställde upp sina kanoner utanför staden och sköt en bräsch in i stadsmuren. Här uppe ligger också ett hotell med lugnt och vackert läge, Berghotel Eberburg.

 

Sagovägen

Här uppifrån ser man floderna, kullarna och skogarna, som omger staden. Längs Weser och Werra har den s.k. Sagovägen sin huvudsakliga sträckning. På 1800-talet skrev bröderna Grimm ner de sagor, som berättades här i trakten och som gått i arv från generation till generation. Här bodde Rödluvan, Askungen och Snövit och de 7 dvärgarna. Och djupt inne i skogen, inte långt från Münden, sov Törnrosa i sitt slott bakom höga ogenomträngliga häckar. Slottet heter Sababurg och är idag mer lättill-gängligt. Någon natt med törnrosasömn kan man kanske unna sig här i det vackert renoverade slottshotellet, numera uppväckt ur sin 100-åriga slummer.

 

Marktplatz

 

Den pampiga Rådhusporten

 

1700-talskvackaren Doktor Eisenbart

 

Fajans i sirligt utförande

 

 

Törnrosaslottet Sababurg