Hondarribia

E 5, 5 km n. (norr:avfart 1, söder:avfart 2 från E 70 /6 km/

 

Som en sista utpost mot norr ligger Hondarribia och skådar ut över Txingudibukten och Frankrike på andra sidan gränsen. Här i gränstrakterna vid Pyrenéernas fot har det i alla tider varit oroligt och Hondarribia har varit skådeplatsen för otaliga sammandrabbningar under århundradenas gång.

 

Befäst borg med strategisk position

Stadens strategiska läge utnyttjades redan tidigt för att försvara Spanien mot Frankrike och man tror att här har funnits försvarsanläggningar redan på 600-talet. På 900-talet lät kung Sancho Abarca av Navarra bygga en borg och på 1400-talet var hela staden omgärdad av en mur med försvarstorn och tre stadsportar. Kejsar Karl V lät utöka borgen på 1500-talet och uppförde ett veritabelt palats som till stora delar fortfarande finns kvar. Idag fungerar det som en ”Parador” (av ”parada dorada” = gyllene hållplats) ett lyxhotell i statlig regi.

 

Charmerande stadskärna

Om du stiger in i den gamla stadsdelen, Casco Antiguo, genom Puerta de Santa Maria och beger dig uppför Calle Mayor når du den gotiska kyrkan Nuestra Señora de la Asunción från 1400-talet och slottet uppe på kullen. Längs Calle Mayor och de andra gatorna och gränderna runt kyrkan radar vackra palats och typiska hus i baskisk stil upp sig och visar skrytigt upp sina fina fasader. Många hus är byggda i gul sandsten från trakten, dekorerade med balkonger i svart järnsmide. Andra är korsvirkeshus med träbalkonger målade i grönt och brunt. Det hela bildar en arkitektoniskt vacker enhet och det är ett nöje att flanera runt i denna charmerande stad.

 

Litet fiskeläge blir stor hamn

Men nu är det faktiskt inte nog med det! Hondarribia består nämligen av två helt olika delar, den övre, delvis muromgärdade gamla delen och den nedre, la Marina med hamn och strandpromenad. Ursprungligen var Hondarribia ett fiskeläge där människor huvudsakligen livnärde sig på fiske i Biscayabukten. I jakten på valar lockades dock fiskarna längre och längre ut på havet. De gjorde sig även hemmastadda i kuststäderna längs Atlanten och detta lade grogrunden till en snabbt ökande handel.

 

Hamnen var också tidigt en plats, där kommersen blomstrade för fullt och stora handelsfartyg ankrade på redden. Redan på 1200-talet åtnjöt staden handelsprivilegier och man bedrev främst handel med Kastilien och Flandern. Från och med 800-talet när troende kristna började vallfärda till Santiago de Compostela blev Hondarribia en viktig mellanstation för pilgrimerna som sökte natthärbärge här.

 

Pittoreska fiskarkvarter

Denna kuststad har alltså sedan länge varit en kosmopolitisk plats och är så än idag, men nu är det mest badgäster som invaderar staden under sommarmånaderna. Här finns en fin sandstrand och en lång strandpromenad, kantad med idel restauranger och caféer med fin utsikt över den franska staden Hendaye på andra sidan bukten. Inne bland fiskarkvarteren i marinan lyser de vita husen med sina glatt röd- och grönmålade fönsterluckor och träbalkonger upp tillvaron och även här ligger restaurangerna tätt. Marknadsstånden dignar av fisk, frukt och grönt och shoppingmöjligheterna är många på de trivsamma gågatorna. Om det är dags för en övernattning har staden flera hotell att välja bland. I en så här gammal stad kanske självaste slottet skulle passa eller varför inte bo i biskopens palats?

 

 

Puerta S:ta Maria öppnar vägen in i gamla stan

 

Torget i Hondarribia

 

Brokigt och glatt korsvirke i fiskekvarteren