Tecklenburg

Marknadsdag på torget

Ett charmigt virrvarr av hustak och korsvirke

TECKLENBURG

E 37, A1, (norr:avfart 73 Tecklenburg; väster:avfart 11 från E 30, A 30) /10/

 

Det vackra skogsområdet Teutoburger Wald, som höjer sig något hundratal meter över de omgivande slätterna bildar en fin inramning till den lilla staden Tecklenburg.

 

Här inbjuder de vindlande gatorna till en trivsam promenad backe upp och backe ner. Överallt blickar vackra korsvirkeshus ner på besökaren och visar upp sina finaste fasader vid det gemytliga torget. Det var här förresten, ovanför torget, som det hela började. Någon gång på 1100-talet uppfördes en borg på denna strategiska plats, högt över trädtopparna och med god överblick över slättmarkerna. Detta drog med sig en inflyttning av hantverkare och köpmän nedanför borgen och en liten marknadsplats hade skapats. Tyvärr består borgen nu endast av ruiner och är dold för besökaren, såvida man inte tänker bevista en föreställning på friluftsteatern som inrättats där eller följa med på en stadsrundtur.

 

Gynnad knutpunkt

Under den tidiga medeltiden blomstrade staden genom dess gynnade läge vid handelssträckan Lübeck-Bremen-Münster-Köln. Man kontrollerade här ett viktigt bergspass och kunde ta tullavgifter och bedriva torghandel med varor från när och fjärran. I brist på andra färdvägar nödgades även pilgrimerna från det nordliga Europa välja denna väg på sina resor mot Rom och Santiago de Compostela och Tecklenburg blev en plats där man idkade handel, sökte natthärbärge och någonstans att äta.

 

Uppe på borgen härskade grevarna av Tecklenburg och förde sina krig med närliggande furstendömen i maktkampen om herraväldet över området. Man byggde en stadsmur och borgen måste befästas och förstärkas allteftersom krigskonsten förbättrades. I slutet av 1500-talet råkade många hus i staden hamna i skottgluggen för krigsskådeplatsen och man beslutade sig för att montera ner husen för att frigöra ett stort område till ett skjutfält. Ett beslut som förde med sig att nästan alla hus i den gamla stadskärnan härstammar från 1500- till 1600-talen. Det är alltså en homogen samling hus som breder ut sig längs gatorna.

 

Tillväxt och missväxt

Under 1400- och 1500-talen byggdes nya vägar i Europa och Tecklenburg förlorade sin strategiska betydelse som genomfartsstad. Emellertid fick staden på 1600-talet ett nytt uppsving genom att man började ägna sig år linneproduktion. Idag kan man besöka hembygdsmuseet, inrymt i det gamla hus, där linnet fick genomgå en rigorös kontroll på den tiden. På 1800-talet upplevde staden en nedgång. Linneproduktionen upphörde och långa torrperioder förorsakade hungersnöd. Folk utvandrade till Amerika eller arbetade som gästarbetare i Holland. Idag ser bilden annorlunda ut. Tecklenburg har utvecklats till en trivsam semesterort och många turister besöker staden och precis som på medeltiden kan staden erbjuda besökaren nattlogi och flera trevliga värdshus väntar på att få visa sina kulinariska färdigheter.

 

 

Stadskyrkan mitt i stan bland idel korsvirkeshus