Sierra de Grazalema

-ett av Spaniens vattenhål

Embalse de Zahara - en viktig vattenreservoar

 

Bara ca 50 km från Costa del Sol, med sina många soltimmar, ligger Sierra de Grazalema, ett skönt, grönt, frodigt bergslandskap, som förtrollar med sin vackra natur, rika flora och fauna.

 

Det är här som västanvindarna från Atlanten stöter på rejält motstånd för första gången. Här bildar flera höga bergstoppar på mer än 1 500 m.ö.h. en barrikad som effektivt bromsar upp och kyler ned den fuktiga atlantluften. Bakom denna barrikad ligger Grazalema, en av de finaste av vita byar, men också den våtaste, rent meteorologiskt logiskt. Här regnar det mest i hela Spanien och flera floder har sina källor i skrevorna bland bergen. Mycket av vattnet tas om hand och lagras i fyra stora vattenreservoarer, som utgör ett vackert blickfång för betraktaren. På vår väg till Grazalema glittrar Embalse de Zahara, omgiven av höga berg i kapp med solen. Men, oj då, kanske inte det? Rådgör med vädergubbarna på TV före avfärd och glöm ändå inte paraplyet!

 

Pittoresk ”arabisk” by

Grazalema är byggt på en avlång klippavsats och dekorativt inramat av höga skyddande berg i norr och med en betagande utblick över dal och skogsklädda bergsryggar i söder. I byn kan man ta sig en promenad längs de två parallella gatorna, som går från byns ena ända till den andra med gamla, vitkalkade tvåvåningshus, prydda med vackra gallerförsedda fönster. Man passerar då också Plaza de España med rådhus och ståtlig 1700-talskyrka. På torget och längs gatorna ligger även flera restauranger och barer. Om man går in på turistbyrån, som också ligger här, kan man få med sig tips på fina vandringsturer i omgivningarna eller kanske köpa med sig en handvävd poncho eller yllefilt i vackra beigebruna nyanser. Det var berberna som först introducerade fåret här uppe bland de rika betesmarkerna och producerade yllevaror, som väl behövdes i kylan. Mången stråtrövare, som smög omkring längs de svårframkomliga bergsvägarna och gjorde livet svårt för de resande ända tills för ca 100 år sedan, värmde sig med ponchos från Grazalema.

 

På andra sidan bergen

Om nu regnet står som spön i Grazalemas backar, så är det inte alls säkert att det regnar på andra sidan Puerto del Boyar, ett högt bergspass på 1 100 meters höjd. Här kan i stället solen le sitt allra bredaste leende och lysa upp det fantastiska panorama, som plötsligt dyker upp framför oss. Stanna för all del till på parkeringsplatsen vid passet och njut av en utsikt, som sträcker sig ända bort mot Gibraltar. Det kan nämligen bli svårt att få flera tillfällen att stanna till på den slingrande vägen nedför berget. Om man är riktigt observant på nedfärden och tittar noga på den omgivande naturen, kan man säkert ana att här gömmer sig en enastående flora och fauna. Här finns bl.a. det unika spanska pinjeträdet med sina mjuka barr och starka doft, känt som el pinsapo.

 

Två byar vid Río Majaceite

Högt uppe bland bergen föds Río Majaceite, som följer oss en bit på vägen med sitt kalla, friska källvatten. Här trivs forellen och i den lilla byn Benamahoma har man anlagt en forellodling. Åk gärna och titta på den och besök samtidigt det intressanta vattenmuseet, som är inrymt i en gammal kvarn nere vid ån.

 

I El Bosque, nästa lilla by, finns också en forellodling, men även en ”forellrestaurang” i Hotel de Trucha, där man kan äta utsökt, nyfångad forell i trivsam miljö.

 

Läderstaden Ubrique

Ubrique är en ganska stor och stökig ort men här kan man köpa lädervaror och kanske gå runt lite i gamla stan om man inte bryr sig om den brusande trafiken på de trånga gatorna. Ta sikte på kyrktornet, så kommer du rätt!

 

Djupa raviner och vida slättmarker

Återfärden går uppåt i en säregen ravin med en mirador högst upp. Stanna till här och zooma in den magnifika utsikten här uppifrån och snubbla inte över alla stenar, som ligger utslängda på måfå både här och där. Lite högre upp ligger den lilla fridfulla byn Benaocaz med pittoreskt kapell i skogsbrynet, rara, små gator och vackra utsiktspunkter. Här ändrar naturen karaktär och vida betesmarker breder ut sig med betande får, kossor och getter. Nästa by, Villaluenga del Rosario, dyker så småningom upp alldeles under ett utskjutande berg och lockar med sin utsökta fårost och två intressanta grottor strax intill.

 

Vid avtagsvägen mot Grazalema åker vi vidare österut in i en korkeksskog och tar en paus i Hotel Fuerte Grazalema med sin härliga uteterrass, om så bara för att få njuta av en sista blick över den vita byn, där den ligger inbäddad bland sina höga bergstoppar.

 

Grazalema - här regnar det mest i hela Spanien

 

Vanlig vy längs vägen

 

Pinfärsk forell finns att avnjuta på Hotel de Trucha

 

Fiskodling i El Bosque

Blommande mandelträd i ensamt majestät

"Nyskördad" korkek

Vattenmuseet i Benamahoma