GENALDALEN

KASTANJESKÖRD I GENALDALEN

 

I oktober när träden skiftar i alla höstens färger är Valle del Genal ett givet utflyktsmål. Dalen ligger djupt nerbäddad bland Rondabergens toppar och kontrasten mellan bergens karga, grå färgskala och dalens kaskader av grönt, rött, brunt och gult är slående.

 

Historiskt sett är detta dock en relativt ny syn. Hade vi haft vägarna förbi på 1800-talet hade vi mötts av idel vinstockar längs sluttningarna. Att landskapet har ändrats så radikalt kan vi ge den lilla vinlusen Phylloxera skulden för. I slutet av 1870-talet spred den sig från Frankrike som en löpeld över Europa och ödelade vinodlingarna. Detta var ett hårt slag för byborna i Genaldalen och man försökte plantera nya vinstockar utan större framgång. Hela familjer emigrerade till Sydamerika men några bönder stannade kvar och planterade kastanjeträd på vinsluttningarna.

 

Gyllenbruna kastanjeskogar

Mycket griskött på menyn

Lugna torget i Igualeja

Kastanjeskörden

Tack vare ett ihärdigt arbete kan invånarna idag uppvisa den viktigaste kastanjeproduktionen i Europa. Man arbetar huvudsakligen i kooperativ och varje bonde har sin egen kastanjelund att sköta. Idag täcker kastanjeträden stora delar av Genaldalen och ger en årlig avkastning på 3 – 4 miljoner kg kastanjer. Redan i slutet av september börjar de taggiga kastanjeskalen att öppna sig och falla ned till marken. Nu förvandlas livet i den annars så sömndruckna dalen och en febril aktivitet tar vid. Männen slår försiktigt ner de kvarhängande kastanjerna med långa käppar och kvinnorna plockar upp dem och avlägsnar ytterhöljet med tjocka handskar. I kooperativet rensas och förpackas de för att sedan distribueras över stora delar av Europa.

 

Livgivande källa

Vi börjar vår färd i San Pedro och svingar oss uppför Rondavägen till avtagsvägen mot Igualeja (10 km före Ronda). Här uppe i det karga bergsmassivet är det svårt att föreställa sig att ett så frodigt och bördigt landskap kan dölja sig bara några kilometrar ner i dalen. Förklaringen är Genalflodens källa, som ligger strax före den lilla byn Igualeja. Floden och dess bifloder ger liv åt dalen och har i alla tider berett människor möjlighet till försörjning. I dalen har man hittat många arkeologiska fynd, som skvallrat om människors närvaro här, men det är ändå den arabiska perioden som lämnat mest spår efter sig. Alla byarna har en typisk arabisk uppbyggnad med vitmenade hus och en labyrint av vindlande gator. En kyrka finns också i varje by och de är alla byggda i början av 1500-talet efter de kristnas återerövring. Den innebar också att araberna fick lämna sina hem i dalen och många små byar försvann från kartan medan andra fick en ny kristen befolkning. Flera av byarna har en restaurang, där man serverar lokala specialiteter. I Igualeja ligger Mesón del Mosto på den trevliga Plaza de Andalucía. Mosto är ett vin, som kan drickas som det är men som man också gör brännvin av. Nästa lilla by, Pujerra, är en trevlig bekantskap, där kastanjeskogen står som allra tätast.

 

De svarta grisarnas land

Efter Pujerra måste vi korsa Genalfloden för att komma till Juzcar men det kan vara vanskligt att komma över om det regnat mycket. Annars är det bara att ta sats genom vattnet. Men se upp, i slutet av överfarten är det ett gupp! På vägen till Faraján avlöses kastanjeträden av ekar, vars ekollon ger näring åt el cerdo iberico. Du kommer ganska säkert att skymta de svarta grisarna bland ekarna och restaurangerna i byarna har mycket griskött på menyn. Nästa by, Alpandeire, är känd för sin pampiga kyrka, som kallas bergskatedralen och som nog känner sig lite malplacerad bland de enkla husen i byn. På återfärden till Rondavägen passerar vi Cartajima, en by med otroligt vackra vyer över Oreganalmassivet och den frodiga dalen, inte minst från terrassen till det nya hotellet som ligger invid kyrkan. Parauta, den sista anhalten på vår tur, är en söt liten ekologisk by. Ekologiskt kan man också äta på El Anafe, där man serverar vilt och läckra kastanjedesserter.

 

Läckra rostade kastanjer

Utsmyckade vattenkällor överallt

En av dalens ständigt puttrande destilleringsapparater

 

Kastanjefesten

Överallt i Málagaprovinsen, men framför allt i Genaldalen, firas avslutningen av kastanjeskörden med en stor fest. Runt den 1:a november tänder man ett stort bål, som tjänar som grill till att rosta kastanjer. Kastanjerna ska först snittas och saltas och sprejas med anis för att få den rätta smaken. Sedan är det bara att njuta av de goda kastanjerna, dricka mostobrännvin och glädjas tillsammans med byborna över den lyckade skörden.