Rådhuset lockar med god mat i trivsam miljö

 

Leopoldbrunnen i kurparken

 

Anrikt kurhem vid kurpromenaden

Katzenturm

BAD SALZUFLEN

 

BAD SALZUFLEN

E 34, A 2, 4 km ö (norr:avfart 31 Vlotho-Exter; söder:avfart 29 Herford-Bad Salzuflen) /2 km/

 

Helt nära den bullriga motorvägen men ändå tillräckligt långt ifrån för att kunna bibehålla sin oförvanskade atmosfär av anno dazumal ligger den trivsamma kurorten Bad Salzuflen.

 

Även om nu motorvägen sveper förbi strax väster om staden kan det vara lite knepigt att ta sig dit och därifrån. Kommer du från norr, åk av vid Exter. Kommer du från söder gäller avfarten Herford, Bad Salzuflen. När du kommit in i staden, åk då mot Kurgebiet Obernberg och kör in i Parkplatz 2, så är du direkt inne i stadens gågatuzon. Se upp när du lämnar staden och ska norrut, åk då mot Exter, annars blir det en extra liten rundtur i Herfords tråkiga förorter!

 

Saltet, som förvandlade staden

Första gången Salzuflen förekom i skrift var i ett dokument från år 1048, där man talar om "locum salis in uflon" (saltorten i skogen). Utgrävningar på platsen fastslår dock att människor bott här långt tidigare. Upptäckten av saltkällorna lade grunden till framgång och välfärd för Salzuflens borgare och år 1488 fick orten sina stadsprivilegier.

 

Borgarna hade också varit förutseende nog att köpa in stora skogsarealer i området, vilket ytterligare förbättrade situationen eftersom ved var nödvändig för att koka saltet. Mot fientliga angrepp skyddade en ringmur, vars rester ännu idag finns att beskåda med Katzenturm som enda kvarvarande försvarstorn.

 

Det vita guldet

Gamla stans vackra patricierhus i Weserrenässans, från 1500- och 1600-talen, bär vittnesbörd om den rikedom som saltet - det vita guldet - förde med sig. I kvarteren runt Salzhof, stadens hjärta, radar de gamla, rikligt utsmyckade korsvirkeshusen upp sig längs de bilfria gatorna med Rådhuset som självklar medelpunkt.

 

En promenad i den gamla staden rekommenderas. Allt andas svunna tider men man står ändå med en fot i nuet. Bakom de gamla husens murar erbjuds senaste internationellt mode och på de många mysiga restaurangerna kan man få mat från alla möjliga kulturer.

 

Undergörande mineralkällor

I takt med att saltutvinningen började avta fick det salta vattnet en ny uppgift. Redan år 1818 började nämligen den första "badsäsongen" i och med att man i ett pumptorn inrättade 2 badkar i den fönsterlösa bottenvåningen för enkelt folk och 3 badrum i övervåningen för honoratiores. Denna blygsamma start var upptakten till en ny era i Salzuflens historia.

 

Den rika tillgången på vatten, sprunget direkt ur underjorden, med diverse undergörande mineralsalter, har gett upphov till en omfattande kurverksamhet med allt som därtill hör. Dricka brunn i Wandelhalle, äta gott och dansa i Kurhaus, lyssna på konserter, gå på teater, promenera i den vackra kurparken, bada i de varma bassängerna i det gigantiska bad- och fitnesscentret eller inhalera stärkande "havsluft".

 

De gamla graderverken, höga ställningar av slånbärsris, där det salta vattnet sipprar längs väggarna och som tidigare bidrog till att höja salthalten vid saltframställningen, fick nämligen nu ett helt annat användningsområde. I stället för att vandra längs en havsstrand och andas in den salta havsluften, kan kurgästerna ströva fram och tillbaka längs dessa underliga tingestar och låtsas vara vid saltsjön.

 

Modern kurort

Den långa badtraditionen i Bad Salzuflen har genom åren utvecklat sig till ett modernt medicinskt-terapeutiskt friskvårdscentrum där man ser till hela människans behov. Ett 50-tal läkare samarbetar med terapeuter av alla de slag. Vattenterapi ingår givetvis som ett självklart inslag men även massage, sjukgymnastik och en rad andra alternativa behandlingsmetoder spelar en stor roll. Om du vill veta mer om kurverksamheten och dess historia kan du besöka Bädermuseum (badmuseet), som är inrymt i ett ståtligt hus från 1618 vid Lange Strasse i gamla stan.

 

Bad Salzuflen är verkligen en allt igenom attraktiv stad med behaglig atmosfär och mycket livskvalitet, där man som kurgäst eller tillfällig besökare alltid känner sig varmt välkommen.