CELLE
Pampig slottsfasad i Weserrenässans
Ett säkert tecken på att du befinner dig i Celle-korsvirkeshus överallt
Celle 21 km ö, avfart 52 Mellendorf (A 7) norr: Soltau süd; söder: avfart 52 / 11 km /
Celle är en riktig skattkammare som tagen ur en sagobok och verkligen värd en omväg
Staden har allt en besökare kan önska sig. Den besitter en charmig stadskärna med många sevärdheter, flankerad av ett fantasieggande slott med lummig park åt väster. Söderut ligger den välansade Franska Parken och återstoden av den gamla staden omfamnas av floden Aller med trädkantade promenadstråk.
Korsvirkeshus i mängd
Celle omnämns första gången år 990 i form av "Kellu" som betyder boplats vid floden. Denna ort låg några kilometer från det nuvarande Celle och hade inga bra förutsättningar för en väl fungerande flodtrafik, Därför grundade hertig Otto den Stränge helt sonika en ny stad en bit nedåt floden och lät invånarna i den gamla staden flytta med. Detta skedde år 1292 och det var också då man byggde en borg, där det nuvarande slottet står idag. Runt borgen växte staden upp och stadskyrkan började också uppföras vid samma tidpunkt.
År 1378 upphöjde hertig Albert staden Celle till hertigdömet Lüneburgs residensstad och i och med detta började staden efter hand upprustas och förskönas. Under de närmaste århundradena växte staden i betydelse och det var under 1500- och 1600-talen som många av de dekorativa korsvirkeshusen byggdes, vilka ger staden dess unika särprägel. Inte mindre än 480 stycken finns det bara i den gamla stadskärnan plus ytterligare några hundratal utanför.
”Svenskt” knäckebröd
År 1705 dör emellertid den siste hertigen och stadens glanstid är därmed förbi. Men livet går vidare och staden blev några år senare säte för Högsta Domstolen. Genom freden i Celle år 1679 mellan å ena sidan hertigdömet Lüneburg och å den andra Sverige och Frankrike tvingades Karl XI till sin förtrytelse avträda några smärre landområden som erövrats under 30-åriga kriget. På 1700-talet grundades Celles berömda stuteri, där man nu har stora uppvisningar varje höst. På senare tid har man också börjat baka "svenskt" knäckebröd i Celle och härifrån levereras Wasa Knäckebröd i hela EU-området.
Slott och museer
I Celle står slottet i fokus och här anordnas teaterföreställningar i den gamla barockteatern från 1674, den äldsta bevarade i Tyskland. Även om slottet tillkom redan på 1200-talet fick det sin nuvarande utformning under 1500- och 1600-talen och uppvisar nu en pampig fasad i Weserrenässans. Mittemot slottet ligger Bomannmuseet, ett hembygdsmuseum, som har en mycket välbevarad bondgård från 1500-talet som främsta attraktion. Här ligger också die Stechbahn, ett torg där man tidigare höll tornerspel och som domineras av stadskyrkan.
En titt in i Kalandgränd som utgår från torget frammanar en romantisk medeltidsdröm. Här ligger många vackert snidade korsvirkeshus med den gamla latinskolan som främsta exempel. Från Stechbahn når man lätt Am Markt, stadens livfulla medelpunkt. Här står det vackra rådhuset som under 1500-talet byggdes om i renässansstil, mitt i en fin samling av rikt utsmyckade korsvirkeshus. I denna miljö trängs överallt frestande restauranger och gemytliga gatukaféer som det är lätt att slinka in på.
Rikt utsmyckade fasader