COLLIOURE

COLLIOURE

E 15, A 7, 22 km ö (avfart 43 le Boulou; norr: avfart 42; söder: avfart 43) /30 km/

 

När du närmar dig Collioure välkomnas du av rara små hus i alla chatteringar från tegelrosa till ockragult inbäddade i mörk tallgrönska. Och längst nere i bukten ligger denna fantastiska pärla, en av ytterst få orter längs medelhavskusten som har sluppit exploatering och som fått behålla sin genuina charm.

 

Denna plats har sedan 500-talet f.Kr. använts som hamn, först av fenicierna, sedan av romarna. Vid hamnen byggdes ett "castrum", en fästning som på 600-talet erövrades av västgoterna. På 1100-talet föll den i Aragoniens händer, efter att ha invaderats av bl.a. araber och normander. Efter denna tid bollades innehavet av fästningen mellan Mallorca, Aragonien, Spanien och slutligen Frankrike. Det var under medeltiden som det gamla romerska "castrum" förvandlades till ett kungligt slott som kunde ta emot hela hovet och på 1100- och 1200-talen tjänade det som sommarresidens för den mallorkinska kungafamiljen.

 

Betydande handelscentrum

Även om Collioure var militärt betydelsefullt var det också en blomstrande handels- och fiskehamn. Bl.a. exporterade man tyger från Perpignan härifrån och man fiskar än idag ansjovis, sardiner och tonfisk som man alltid har gjort. Idag ligger fiskebåtarna dekorativt målade i bjärta och glada färger sida vid sida med sommargästernas motor- och segelbåtar. Nere vid hamnen råder en äkta sydländsk stämning och det är här de flesta restaurangerna ligger. Här ligger också de gamla kvarteren med vindlande gränder, kantade med vitrappade hus och blomstersmyckade balkonger. Det är ett sant nöje att ströva runt här, inte minst för alla gallerier som trängs bland gränderna.

 

Fauvismens vagga

Collioure var nämligen i början av förra seklet en tillflyktsort för konstnärer. Det började med att Matisse tog med sig André Derain till Collioure på semester år 1905. De båda konstnärerna fascinerades av det sällsamma ljuset och färgeffekterna som skapas av himlen, havet, de rosa klipporna och de grönskimrande bergen. Matisse och Derain var först men flera andra kända konstnärer, bl.a. Picasso, Dufy och Braque följde efter. Man bildade skola här och så var fauvismen född.

 

Kyrka med fyrtorn

Mitt emot borgen på andra sidan bukten ligger S:t Vincentkyrkan från 1600-talet, vars torn en gång användes som fyrtorn. Dess inre domineras av nio altartavlor i svulstig barock, rikt skulpterade och förgyllda. Om du vill göra en längre promenad, kan du pröva Sentier de la Moulade som börjar bakom kyrkan och går längs en brant havsstrand med betagande utsikt över havet och de närbelägna badorterna Argelès-sur-Mer och St-Cyprien.

 

Förtrollande charm

 

S:t Vincentkyrkans sedd från gamla stan

Altartavlan i S:t Vincentkyrkan glimmar av guld

Småbåtshamnen

Colliure som Henri Martin såg byn för 100 år sedan