E 45, A 7, (mellan avfarterna 40 Garlstorf och 43 Bispingen) Kör västerut mot Nindorf, vik sedan av söderut mot Undeloh, Egestorf och Bispingen /18 km/)
Motorvägen skär här genom ett vackert hedlandskap och små rara byar ligger utspridda längs småvägarna som går parallellt med motorvägen. Detta är ett vandringsparadis och vill man utforska området närmare och hitta de vackraste platserna är det nog bäst att lämna bilen och ta till apostlahästarna eller åka runt i vagn, dragen av riktiga hästar.
Men för dem som inte har så mycket tid till övers, kan det kanske räcka med en liten avstickare till någon av de små byarna, Undeloh, Egestorf eller Bispingen. Gemensamt för dessa är att det finns gott om mysiga restauranger och bra övernattningsmöjligheter där. Tyvärr finns inga gågator, byarna är ju så små, men vill man promenera finns naturen inpå knutarna.
Ett människans verk
Lüneburger Heide är ett mjukt, böljande landskap, karaktäriserat av ändlösa hedar, myrmarker, enbuskar, får och bin. Men så har det inte alltid sett ut här. Lüneburger Heide är nämligen till stor del ett verk av människans hand. Under istiden rullade mäktiga ismassor över landet och malde sönder sten och grus i sin framfart och efterlämnade en karg tundra. Med tiden blev klimatet varmare och tundran förvandlades till tätbevuxna skogar.
För ca 6000 år sedan började människan röja mark och under medeltiden utsattes skogen för ren rovdrift. Ved behövdes i stora mängder framför allt till staden Lüneburgs saltverk men även till andra industrier. På slutet av 1700-talet hade nästan hela området berövats sin skog och i dess ställe utbredde sig ljungen, som trivdes i den magra sandjorden.
Denna mark var på den tiden inte odlingsbar men till fårskötsel dög den. Alltså ser vi än i dag fåraherdar vandra omkring med sina "Heideschnucken" (får från heden), även om nutida odlingsmetoder möjliggör åkerbruk som snyltar i kanterna på heden. För att bevara denna unika natur har en stor naturpark avskärmats runt Wilseder Berg. Besök gärna Undeloh, ställ bilen där och vandra eller ta hästdroskan genom parken till Wilsede (ca 7 km) Där finns det ett Heidemuseum och där blommar ljungen som allra vackrast i slutet av augusti och i början av september.
TIPS FÖR NATURÄLSKAREN
Det är ganska svårt att från bilfönstret hitta de riktigt vackra ljunghedarna. Men strax norr om Schneeverdingen (14 km v avfart 43 Bispingen) finns det alldeles vid vägkanten, en helt fantastisk hed med kraftigt lila ljung, som det kanske kan vara värt att åka den extra omvägen för att se.
TIPS FÖR BARNEN - Wildpark Lüneburger Heide 2km v, avfart 40 Garlstorf
TIPS FÖR BARNEN - Heidepark Soltau 8 km v, avfart 44, Soltau Ost
TIPS FÖR BARNEN - Vogelpark Walsrode 7 km v, avfart 47 Fallingbostel
LÜNEBURGER HEIDE
Lunchpaus i Undeloh med hästdroskan väntande i bakgrunden
Walsrode-Europas största fågelpark