LÖTSJÖN OCH RÅSTASJÖN
LÖTSJÖN OCH RÅSTASJÖN
Vi går runt två små sjöar med ett rikt fågelliv i härlig natur. Miljön är lugn och avslappnande och parkvägarna breda och gåvänliga.
Sjöarna har förstås inte alltid varit så här små. För 10 000 år sedan, då inlandsisen smälte fanns de inte alls och senare på vikingatiden var de en del av en bred fjärd. Då kunde man få se stora vikingaskepp här som stävade in i Mälaren från Östersjön på sin väg till Adelsö och Birka.
Filmstaden
En promenad runt sjöarna kan med fördel påbörjas vid Näckrosens T-banestation och därifrån ser vi på långt håll en port med dekorativ arkad i järnsmide. Dit styr vi våra steg. Bakom porten till vänster ligger portvaktsstugan, där Stiftelsen Filmstadens Kultur numera har sina lokaler. Här finns ett minimuseum för filmhistoria och ett våffelcafé med inredning och rekvisita från filmepoken. Stiftelsen ordnar också omtyckta, guidade turer i filmstaden.
1919 var det år då det hela började och mer än 400 filmer spelades in här mellan 1919 och 1969. Då var Filmstaden världens modernaste filmanläggning och förbjuden mark för allmänheten. Ingen släpptes in genom porten som inte var behörig, så portvakten hade fullt upp. Regissörer, skådespelare statister och scenarbetare, som alla var med om att skapa den svenska filmens guldålder, var naturligtvis välkomna. Storheter som Mauritz Stiller, Viktor Sjöström, Ingmar Bergman, Greta Garbo och Ingrid Bergman har passerat porten under årens lopp.
Filminspelningslokalerna och laboratorierna finns kvar från denna tid, liksom regissörsvillan och personalmatsalen. I de två sistnämnda kan man numera äta lunch eller middag och drömma sig tillbaka till gångna tider. Regissörsvillan håller en elegantare stil med menyer ur den högre skolan och Backstugan, filmfolkets matsal erbjuder dagens lunch till bra priser och god mat i nationalromantisk miljö. Helt ny till skillnad mot filmstadens äldre bebyggelse är däremot den moderna stadsdel som idag breder ut sig på det gamla filmområdet. Här har man lyckats skapa ett attraktivt bostadsområde som väl smälter in i sammanhanget.
Sjöarna
Vi promenerar på gator som Greta Garbos väg och Edvin Adolfssons väg innan vi går nedför backen genom Skogsparken och sedan längs den lilla bäcken till vänster, som förbinder de båda sjöarna Lötsjön och Råstasjön med varandra. Båda sjöarna erbjuder fina naturupplevelser och är fyllda av sjöfåglar. Här spatserar kanadagässen omkring i godan ro och ankor och änder simmar omkring bland vassruggar och näckrosblad. Ändå skiljer sig sjöarna åt och uppvisar helt olika karaktärer. Lötsjön är mer öppen och solig, omgiven av gröna ängar medan Råstasjön omges av vassbevuxna stränder, buskage och svalkande lövträd.
Gröna Stugan
Långt borta vid Lötsjöns västra strand ligger Gröna Stugan, en kopia av ett hus som byggdes 1878 mitt i Sundbyberg men som blev rov för grävskoporna på 1990-talet, då en ny byggnation fick prioritet i kvarteret. Gröna Stugan är idag ett café med fint läge och trivsam uteplats och erbjuder ”matservering och ölutskänkning åt spisande gäster” precis som när originalhuset var nybyggt. Original från det gamla huset är ett innertak av målat glas, som nu finns att beskåda inne i caféet. Från stugan kan man också förlänga promenaden på fina parkvägar ända till Rissne.
Golfängarna
Från Gröna Stugan har vi en fin utsikt över Lötsjön och kan glädjas åt vattenblänk och vackra vyer över ängar och skogsmark på vår fortsatta tur. Strax kommer vi fram till Golfängarna och det var här som Stockholms första golfbana byggdes. Hela hundra år har den på nacken. År 1912 var det dags att inviga den med pompa och ståt och Gustaf VI Adolf var då ordförande i klubben. Idag finns ingenting kvar av golfbanan, som numera har Kevinge som hemmabana. Den 1 september 2012 däremot levde banan upp igen för en dag. Då var det dags för en jubileumsrunda, där prins Daniel fick slå jubileumsslaget med gamla hickoryklubbor iförd knickerbockers och keps.
Ny arena och 60-talskyrka
Vi fortsätter promenaden längs Råstasjöns norra strand och skymtar strax Friends Arenas dominerande silhuett innan vi rundar sjön och går upp mot Råsunda kyrka, vackert belägen i Näckrosparken.
Tillgången till flera matställen i området och de fina promenadmöjligheterna gör att många människor söker sig hit för motion och rekreation. Det går att cykla runt sjöarna och många bänkar är strategiskt utplacerade där fågelkoncentrationen är som störst. Så varför inte ta med några brödkanter hemifrån eller tigga lite på Gröna Stugan att mata fåglarna med?
Backstugan
Gröna Stugan